Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
Home Software Open Source Software Micro Manager (µManager)

Microscopie software voor beeldverwerking

Micro Manager (uManager) is beeldverwerkingssoftware voor microscopie die ontwikkeld is om microscopische toepassingen aan te sturen en te automatiseren. Het is ontwikkeld om te dienen als een compleet pakket voor beeldverwerking en microscoopbesturing. Micro Manager is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac. Deze beeldverwerkingssoftware voor microscopie wordt gedistribueerd met de broncode, waardoor het eenvoudig is uit te breiden voor uw specifieke microscopie of machine vision behoeften (bijvoorbeeld uw eigen camera drivers). Het heeft een volledige integratie van het beeldverwerkingspakket ImageJ.

Allereerst wordt in dit artikel uitleg gegeven over aspecten van de Micro Manager software zoals het vastleggen  van beelden, het opnemen van video’s en beeldverwerking. Het tweede deel geeft een stap-voor-stap handleiding voor de installatie van de Micro Manager software.
 

Gebruiksvriendelijke microscopiesoftware

De microscopiesoftware Micro Manager heeft wijdverbreide erkenning gekregen voor zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak. Het vermogen om verschillende microscoopcomponenten aan te sturen en complexe beeldverwerkingstaken uit te voeren biedt een geweldige oplossing voor microscopie. Micro Manager microscopiesoftware wordt gebruikt door onderzoekers en ingenieurs op verschillende gebieden. Het wordt vaak gebruikt voor het vastleggen van hoogwaardige beelden voor fluorescentiemicroscopie en elektronenmicroscopie. Het maakt controle mogelijk over functies zoals de scherpstelling en belichtingsinstellingen en zorgt voor optimale beeldkwaliteit en detail in machine vision.  
 

Beeldverwerking in machine vision met Micro Manager

Micro Manager software integreert naadloos met machine vision camera’s, waardoor beeldvorming met meerdere camera’s en gesynchroniseerde gegevensverwerving mogelijk zijn. Verschillende machine vision camera’s kunnen worden gebruikt, zoals onze 6.3MP USB3 camera, the MER2-630-60U3M, or the 1.6MP global shutter camera, the MER2-160-75GM-P. De Micro Manager software voor machine vision vergemakkelijkt beeldverwerking zoals filteren, drempels vormen en segmenteren, waardoor machine vision taken efficiënter en nauwkeuriger worden. Met de mogelijkheden voor time-lapse beeldvorming kunnen onderzoekers cel dynamica en materiaalveranderingen in de loop van de tijd observeren.

Daarnaast biedt Micro Manager hulpmiddelen voor geavanceerde beeldanalyse waarmee u de afstanden tussen objecten kunt meten, fluorescentie-intensiteiten kunt analyseren en kwantitatieve gegevens uit microscopiebeelden kunt halen. Deze metingen kunnen wetenschappers helpen om diepere inzichten te krijgen in microscopische verschijnselen. Micro Manager speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen en testen van nieuwe microscopie- en machine vision systemen door de evaluatie van hardware componenten, software algoritmen en beeldverwerkingstechnieken te vergemakkelijken.
 

Microscopie en machine vision applicaties

Micro Manager wordt gebruikt voor een groot aantal toepassingen op het gebied van machine vision en microscopie. Onderzoekers en ingenieurs op het gebied van bijvoorbeeld materiaalkunde en biologie kiezen vaak voor Micro Manager. Voorbeelden van specifieke toepassingen voor Micro Manager zijn:
  • Microscopie: Fluorescentiemicroscopie, confocale microscopie en elektronenmicroscopie zijn slechts enkele van de microscopiemethoden die Micro Manager kan automatiseren en besturen.
  • Machine vision: Taken zoals objectdetectie, -classificatie en – tracering kunnen worden beheerd en geautomatiseerd met Micro Manager. Het kan worden gebruikt voor beeldverwerking, het genereren van uitgangssignalen en het verwerven van beelden van meerdere camera’s.


Onderzoekers op verschillende gebieden gebruiken de beeldverwerkingssoftware van Micro Manager om inzicht te krijgen in microscopische verschijnselen. Celbiologen gebruiken het om cellulaire processen te volgen, zoals eiwitbewegingen en celgroei. Het kan ook gebruikt worden om materiaalstructuren en – eigenschappen te analyseren, zoals oppervlaktebeeldvorming en diktemetingen van dunne lagen. Ingenieurs gebruiken Micro Manager vaak voor het ontwikkelen en testen van microscopie- en machine vision systemen en gebruiken het voor taken zoals het evalueren van camerasensoren en het ontwikkelen van beeldverwerkingsalgoritmes.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Micro Manager wordt gebruikt. De beeld verwerkende microscopiesoftware Micro Manager is compatibel met een groot aantal microscopen en machine vision camera’s. De gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide functies en het open-source karakter maken het van onschatbare waarde voor onderzoekers, ontwikkelaars en opleiders over de hele wereld.Installatie van Micro Manager

Voordat u Micro Manager installeert, moet u ervoor zorgen dat u onze SDK geïnstalleerd. Bekijk ons QuickStart-artikel voor een gedetailleerde handleiding voor het installeren van onze SDK, QuickStart article, for a detailed guide on how to install our SDK.

Download Micro Manager van de officiële website en volg de instructies. Download de Daheng.dll en kopieer deze naar de Micro Manager installatiemap (bijv. C:\Program Files\Micro Manager-2.0). Nu kunt u de Daheng.dll selecteren via de Hardware Configuratie Wizard.

 

Volg de wizard zoals weergegeven in de onderstaande screenshots. Maak eerst een nieuwe configuratie.

 
Zoek naar de map Daheng Imaging en selecteer het bestand dat het bevat. Klik op Add... en selecteer OK.

 
Klik op Next totdat u bij het volgende venster komt.

 
Maak een nieuw configuratiebestand (bijv. Daheng.cfg).
 
Klik op finish als u klaar bent. Sluit daarna uw machine vision camera’s aan. U kunt de parameters van de camera’s wijzigen in de Device Property Browser.

 
Houd er rekening mee dat bepaalde parameters op dit moment niet kunnen worden gewijzigd.

 
Na het installeren van de camera kunt u de acquisitie starten door op Live knop te klikken.
 
 

Ondersteuning voor Micro Manager beeldverwerkingssoftware

Voor extra ondersteuning met betrekking tot de Micro Manager microscopiesoftware kan het officiële forum via deze link worden geraadpleegd.


 


Laatst bekeken producten