Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
Home Lenzen AFZ / Varifocal Lens
AFZ-Varifocal-Lens

AFZ / varifocale lens voor Machine Vision

Met een AFZ / varifocale lens kunt u de focal length van uw machine vision systeem aanpassen waardoor het geschikt is voor een breed scala aan toepassingen en producten. Zoomlenzen zijn verkrijgbaar in zowel een handmatige als een gemotoriseerde versie.
Gemotoriseerde zoomlenzen hebben meerdere kleine geïntegreerde motoren die de lens besturen door de focus, focal length en/of het diafragma aan te passen, afhankelijk van het specifieke model. Dit geeft het machine vision systeem de mogelijkheid om aanpassingen te maken wanneer de omstandigheden veranderen of om de lensinstelling te optimaliseren voor verschillende producttypen en -afmetingen zonder dat de handmatige interventie nodig is. Om de gemotoriseerde lens effectief aan te sturen, hebben we een lens control board ontwikkeld. Met deze printplaat kunt u de motoren (maximaal drie) besturen via een USB- of RS232-signaal. Vervolgens kunt u individuele parameters aanpassen en een van de tien vooraf ingestelde configuraties laden. 


Weergave:
 

Kenmerken van een varifocale lens

Een varifocale lens is een handmatig instelbare zoomlens waarmee u de focal length kunt regelen. De openingshoek wordt groter als u uitzoomt en kleiner als u inzoomt. Hierdoor kunt u de lens op verschillende afstanden van het object scherpstellen, wat meerdere werkafstanden mogelijk maakt. Hierdoor hoeft u niet voor elke specifieke werkafstand een andere lens te gebruiken. Tijdens de installatie optimaliseert u de focal length (zoominstellingen) en tijdens het gebruik laat u de instellingen onveranderd. 

Kenmerken van een Auto Focus Zoomlens

Auto Focus Zoom (AFZ) lenzen komen oorspronkelijk uit de beveiligings- en consumentenmarkt. Met deze zoomlens stelt u de camera automatisch scherp. Hierdoor is het beeld altijd scherp. Daarnaast heeft een zoomlens de optie om elektronisch bestuurd te worden. Ook dit wordt een Auto Focus Zoomlens genoemd, maar in dit geval moeten de focus en zoom op afstand worden bediend en niet standaard automatisch.
AFZ lenzen worden niet vaak gebruikt bij machine vision, omdat handmatige scherpstelling vaak de voorkeur heeft voor nauwkeurige scherpstelling. Vaker worden lenzen met een vaste scherpstelling gebruikt. Voor toepassingen waarbij de zoom en scherpstelling op afstand moeten worden geregeld, biedt de AFZ lens een geschikte oplossing. 

Verschillen tussen AFZ lenzen en varifocale lenzen

In het algemeen worden zoomlenzen vaak varifocale lenzen genoemd. Net als de AFZ lens is de varifocale lens echter een type zoomlens. Het zijn allebei zoomlenzen maar dit zijn de belangrijkste verschillen: 

  • AFZ lenzen hebben autofocus, waar varifocale lenzen handmatig worden scherp gesteld.
  • AFZ lenzen kunnen automatisch worden bestuurd, terwijl varifocale lenzen handmatig moeten worden bestuurd. 
  • AFZ lenzen worden vaak gebruikt in toepassingen zoals beveiliging of als consumentencamera, terwijl varifocale lenzen een meer industriële en nauwkeurige oplossing bieden voor machine vision toepassingen. 

Samengevat, bieden varifocale lenzen de meest geschikte oplossing voor situaties waarin precieze controle over de scherpstelling van het beeld vereist is. AFZ lenzen bieden een geschikte oplossing voor toepassingen die constant scherp gestelde beelden vereisen. 


Laatst bekeken producten