Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
Home Software

Computer vision software voor beeldverwerking

Industriële camera’s worden gebruikt in combinatie met computer vision software voor beeldverwerking en om processen te automatiseren. In wezen is een enkele industriële camera op zichzelf geen compleet machine vision systeem. De computer vision software communiceert met de industriële camera om beelden vast te leggen. De software gebruikt vervolgens algoritmen om belangrijke kenmerken te detecteren voor beeldverwerking. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar enkele voorbeelden van toepassingen zijn producttype-detectie, productpositionering, vormherkenning, metingen en OCR. 
 Computer vision software kan worden aangesloten op een database waarin de resultaten worden opgeslagen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor kwaliteitscontrole, metrologie of om resultaten door te geven aan een PLC of industriële robot. Er is een verscheidenheid aan computer vision softwarepakketten beschikbaar voor beeldverwerking. Er is een breed scala aan programma’s/oplossingen beschikbaar, waaronder gespecialiseerde bibliotheken voor een specifieke programmeertaal, open source opties of kant-en-klare commerciële oplossingen.

Commerciële computer vision software biedt een grote ‘toolbox’ met een groot aantal vooraf gedefinieerde functies en algoritmen waaruit gekozen kan worden. Traditionele machine vision technieken voor beeldverwerking kunnen een limiet bereiken bij uitdagende toepassingen. Recente ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie hebben het mogelijk gemaakt om dergelijke beperkingen met gemak te overwinnen. Alle grote commerciële computer vision software oplossingen bieden de optie van kunstmatige intelligentie als add-on oplossing. Deze functionaliteit wordt ook wel deep-learning genoemd. 

 Software Development Kit (SDK)

We hebben een gratis SDK voor gebruik met onze industriële camera’s, met stuurprogramma’s voor de camera en programmeervoorbeelden in verschillende programmeertalen. Meer informatie over de Galaxy Viewer en aanvullende functies, is te vinden in ons Kenniscentrum artikel: Daheng Galaxy Viewer to program our industrial cameras.

SDK access on our download pageDe SDK is ontworpen om de eerste beelden te verwerven, de camera-instellingen te configureren en de camera te besturen tijdens initialisatie of in R&D instellingen. Met de voorbeeldprogramma’s en documentatie van de functies van de SDK kunt u uw eigen computer vision softwareprogramma schrijven. Het vormt de basis voor het besturen van de industriële camera door beeldverwerkingssoftware te maken. Met behulp van de voorbeeldprogramma’s kunt u eenvoudig beelden verwerven en opslaan of cameraparameters wijzigen. Daarna is het mogelijk om uw eigen algoritmen toe te voegen om uw eigen computer vision softwareprogramma te maken. 

De software development kit is compatibel met 32/64bit hardware platforms (zoals gewone en industriële pc’s) en ARM-platforms, waaronder de NVIDIA TX-serie en Raspberry Pi. Ondersteunende besturingssystemen zijn Windows, Linux en Android. Besturingssystemen met name en Apple MAC OS worden niet ondersteund voor industrieel gebruik, maar technici kunnen een virtuele machine met Windows of Linux op MAC draaien voor comptabiliteit. De SDK ondersteunt programmeertalen zoals C++, C#/.NET en Python. Het is mogelijk om op verzoek extra talen aan te schaffen, deze zijn niet inbegrepen in het standaardpakket. 

 Zebra Aurora computer vision software

Zebra Technologies is een toonaangevende speler op het gebied van computer vision software. Ze ontwikkelen computer vision software om gemakkelijk uw eigen beeldverwerkingsprogramma te schrijven voor het automatiseren van projecten. Met de Zebra Aurora Vision software kunnen computer vision integratoren snel en eenvoudig automatiseringsprojecten oplossen. De beeldverwerkingssoftware zorgt voor een robuuste grafische omgeving ontworpen voor machine vision engineers. Het stelt hen in staat om op maat gemaakte computer vision software programma’s te ontwikkelen voor kwaliteitsinspectie en industriële automatisering.  

De Zebra Aurora Vision beeldverwerkingssoftware maakt gebruik van een dataflow-gebaseerde aanpak en biedt een rijke verzameling vooraf gebouwde beeldanalysefilters. De belangrijkste eigenschap is dat het tegemoet komt aan professionele gebruikers, waardoor zowel eenvoudige creatie van algemene toepassingen als efficiënte ontwikkeling van complexe, op maat gemaakte projecten mogelijk is. Deze flexibiliteit maakt het een veelzijdige tool voor computer vision engineers die een breed scala aan kwaliteitsinspecties en automatiseringsbehoeften in de industriële sector willen aanpakken. 

Op onze Zebra Aurora computer vision software webpagina bieden wij verschillende pakketten aan voor beeldverwerking. Een eenvoudige indeling van het Aurora Vision software portfolio kan worden gemaakt: 

  • Aurora Vision Studio: Zeer krachtige en gebruiksvriendelijke beeldverwerkingssoftware voor machine vision engineers. Grafische low-level programmeeromgeving voor snelle ontwikkeling en eenvoudig aanpassen.
  • Aurora Vision Library: Gebruiksklare functies voor C++ en .NET programmering. Ontwikkel uw eigen software voor complexe toepassingen. 
  • Aurora Vision Deep Learning: Add-on. Selecteer uw afbeeldingen, markeer defecten/labels en train de software. U kunt blijven trainen voor uw specifieke toepassing. Deep Learning OCR is een vooraf getrainde tool voor optische tekenherkenning. Vooral voor gecompliceerde, beschadigde of wazige karakters biedt het een geweldige oplossing. 

 

 IOI 2nd Look recording software

IO Industries biedt 2ndLook software for Windows and Linux aan, voor het opnemen van video van industriële GigE en USB3 Vision camera’s in zowel industriële als onderzoeksomgevingen. 2nd Look is geen computer vision software, maar een opname- en diagnosetool. Het maakt gebruik van het GenICam protocol om industriële machine vision camera’s aan te sluiten en te besturen. Dit betekent dat u met deze 2ndLook Software de mogelijkheid krijgt om eenvoudig 24/7 beeldstromen van een industriële camera op te nemen. 

De 2ndLook software individuele beelden van de camera en genereert een videobestand. Deze opnames kunnen worden bekeken voor verdere analyse. Het is gebruiksvriendelijk en wordt vaak gebruikt voor het oplossen van problemen bij productieprocessen en het opnemen van wetenschappelijke experimenten. Bovendien ondersteunt
het H.264 streamopnames en gegevenscompressie van industriële camera’s. 

 Open-source computer vision software

Open source software is computer vision software die gratis te gebruiken is. Bovendien kan de open-source code worden aangepast en gewijzigd om te voldoen aan de specifieke behoeften van uw machine vision-toepassing. 

Een van de belangrijkste open source softwarepakketten voor computer vision is OpenCV. Dit open source softwarepakket wordt gebruikt vaak gebruikt in OEM-projecten waar computer vision wordt toegepast. De belangrijkste programmeertaal van OpenCV is C++, maar taalbindingen in Python, Java en MATLAB zijn beschikbaar. In tegenstelling tot sommige commerciële oplossingen zoals Zebra Aurora, vereist OpenCV uitgebreide kennis van een programmeertaal en begrip van machine vision technieken om ze correct te implementeren in een uiteindelijke code. 

Een open source softwareprogramma dat het vermelden waar is, is Kinovea. In tegenstelling tot OpenCV is Kinovea software geen echte machine vision software. Het voort uit bewegingsopnames van atleten. Onze MER2-041-528U3C camera met hoge beeldsnelheid en MER2-160-227U3C camera worden vaak gebruikt voor hogesnelheidsopnames. Opname, meting en het volgen van bewegingen op hoge snelheid kunnen worden gebruikt in toepassingen voor onderzoek en kwaliteitscontrole. Bezoek de Kinovea webpagina om de Kinovea software te downloaden. 

De essentie van computer vision software voor beeldverwerking

Machine vision heeft om een aantal belangrijke redenen beeldverwerkingssoftware nodig. Eerst en vooral kan een enkele camera de beeldverwerking niet aan. Krachtige softwarealgoritmen voor computer vision eisen krachtige hardware. Geïntegreerde systemen zoals slimme camera’s kunnen slechts beperkte functies realiseren. Beeldverwerkingsalgoritmen maken geautomatiseerde inspectie mogelijk, waardoor machines snel en nauwkeurig producten kunnen analyseren op gebreken, kwaliteitscontrole en objectherkenning. Dit vermindert menselijke fouten en zorgt voor repetitieve resultaten en verhoogt de effectiviteit van de productie. 

Bovendien kan beeldverwerkingssoftware werken in moeilijke situaties waar menselijk zicht moeite heeft of onmogelijk is, zoals bij weinig licht of ongunstige omstandigheden. Het maakt ook gegevensextractie en metingen doen eenvoudiger, waardoor ingenieurs bruikbare en nauwkeurige gegevens krijgen voor verdere verbeteringen en kwaliteitsmaatregelen.  

Heeft u vragen over het gebruik van computer vision software voor beeldverwerking? Neem contact op via onderstaand formulier. 


Laatst bekeken producten