Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen

Quick start: 5 stappen om LED verlichting voor een vision camera te activeren met een strobe controller

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een LED-lichtbron kan aansluiten en triggeren op een machine vision camera van Daheng Imaging met behulp van een industriële strobe controller. Dit is van toepassing op zowel USB3 als GigE machine vision camera’s die een triggeruitgang hebben. Als aanvullende hardware hebben we een 12V power supply, een power LED en een triggerbare industriële strobe controller, die de ACC-MV-LED-STROBECONTROLLER-V1.

We hebben dit artikel onlangs vernieuwd op de productpagina van de industriële strobecontroller.
 

Stap 1: Programmeer de triggerbare industriële strobecontroller

We gebruiken in ons voorbeeld een ACC-MV-LED-STROBECONTROLLER-V1 industriële strobecontroller die getriggerd kan worden. Een leuke eigenschap van deze strobecontroller is dat u hem kunt programmeren met behulp van de dipswitches, zonder dat u de strobecontroller op een pc hoeft aan te sluiten. De meeste industriële strobecontrollers kunnen worden getriggerd en hebben minstens 4 ingangen en 2 uitgangen, daarom kan deze handleiding worden gebruikt voor veel industriële strobecontrollers die kunnen worden getriggerd. 
Inputs:
-    Witte draad = Power+
-    Bruine draad = Power –
-    Groene draad = Trigger +
-    Gele draad = Trigger –

Uitgang 2 is een 2-pins connector maar als u de connector verwijdert, ziet u:
-    Rode draad = LED+
-    Zwarte draad = LED-
Industrial-LED-Strobe-controller

De eenvoudigste instelling is om de DIP-schakelaar van de industriële strobecontroller te programmeren voor trigger bij rising edge. De stand van de DIP-switch S1 is dan:

-    Bij stroboscoopimpuls 10 – 1023us = Dip-switch 4,3,2,1 zijn ON-OFF-OFF-OFF, zie afbeelding
Triggerable-Industrial-Strobe-Controller-LED

-    Bij stroboscooppuls 11-1023 ms = dipswitch 4,3,2,1 zijn OFF-OFF-OFF-OFF. 

De stand van de DIP-switch S2 van de strobecontroller is voor de lengte van de puls:
Dipswitch-settings-industrial-strobe-controller-LED

In ons voorbeeld willen we de kortste strobe tijd van 10us. Daarom staan alle Dipswitches S2 op OFF, zie onderstaande afbeelding.

10us-triggerble-industrial-strobe-controller-LED-settings 

Stap 2: Sluit de led aan op de industriële strobecontroller

Er zijn 2 opties voor de LED. Optie 1 is om een kant-en-klare industriële machine vision lamp te gebruiken die werkt op 12V of 24 en niet meer verbruikt dan 2A. Of u kunt uw eigen LED-lamp aansluiten. In ons geval hebben een Ledxon 9008246 high power LED gekocht die een zeer smalle maar krachtige lichtbundel van 3 graden produceert. Hij verbruikt 350mA bij 2,8V. Omdat we een LED willen aansluiten en geen standaard industrieel machine vision verlichting, moeten we een aantal weerstanden toevoegen om het te laten werken. 
De berekening voor de weerstand is: (Powersupply voltage – LED voltage) / LED stroom. 
In ons voorbeeld is de weerstandswaarde = (12V – 2,8V) /0,350A = 26Ohm.

powersupply-for-LED

Stap 3: Sluit de industriële machine vision camera aan op de power supply en strobe controller

Om een industriële machine vision camera aan te sluiten, heeft u een I/O kabel nodig. In ons geval gebruiken we een CABLE-D-I/O-5M. We moeten de (strobe) uitgang van de industriële vision camera gebruiken om de strobecontroller te triggeren. In ons geval is dit een opto gekoppelde uitgang genaamd Line1 die gebruik maakt van pin 7 (Line1 – wit/blauwe draad) en 8 (Line1 + wit/groene draad) van de I/O connector van de industriële vision camera. 


De I/O kabel van de industriële machine vision camera moet worden aangesloten op de ingangspoort van de industriële strobe controller. De industriële strobecontroller heeft het volgende schema: 
Industrial-Strobe-controller-schematic
 
Om alle aansluitingen compleet te maken hebben we een vereenvoudigde tekening gemaakt met de juiste kleuren voor het aansluiten van de industriële machine vision camera, de industriële strobecontroller en de power supply.

Industrial-LED-Strobe-Controller-Connection-diagram

Stap 4: Instellen van trigger en strobe settings van de industriële machine vision camera 

Sluit de USB3-kabel aan op de industriële machine vision camera en op de pc. Start nu de SDK-software van de machine vision-camera (GalaxyView-toepassing bij gebruik van een Daheng Imaging Camera) en maak verbinding met de industriële machine vision-camera. Om de triggering te laten werken, moet u ervoor zorgen dat u de volgende instellingen instelt (aangegeven in het rode vak):
Lineselector -> line1
Linesource -> strobe
Set-trigger-industrial-machine-vision-camera

Stap 5: Sluitertijd van industriële machine vision camera instellen

Nu de triggering is geprogrammeerd, moeten we de sluitertijd instellen. Voor een global-shutter industriële machine vision camera is dit eenvoudig, omdat u deze op elke gewenste waarde kunt instellen. Voor een rolling-shutter machine vision camera is dit niet het geval.
Wanneer een rolling shutter sensor wordt gebruikt, zal de strobe output alleen werken gedurende de periode dat alle lijnen van de sensor belicht zijn. In het algemeen kunt u zeggen dat de minimale sluitertijd voor het gebruik van een strobe output = 1 / (max framerate). In ons voorbeeld kan de industriële vision camera 19 fps bereiken, dus de minimale sluitertijd = 1/ 19 = 52 ms. Na 52 ms zijn alle lijnen belicht en kunt u flitsen. Als u een LED wilt laten knipperen gedurende 1 ms (Strobe-output tijd), is de berekening voor de sluitertijd = minimale sluitertijd + Strobe output tijd) = 52 ms + 1 ms = 53 ms. U zult merken dat wanneer u bijvoorbeeld de sluitertijd terugbrengt naar 10 ms, de stroboscoopuitgang niet meer werkt.

Het gebruik van een sluitertijd van 53 ms kan betekenen dat de industriële vision camera ook licht uit de omgeving opvangt. Om dat op te lossen, moet u de iris van de lens verder te sluiten. Om dit te doen:
-    Bedek de LED
-    Sluit dan de iris van de lens tot u een zwart beeld ziet
-    Bedek nu de LED niet meer
-    Pas de helderheid van het beeld aan door de iris verder te sluiten (als het beeld overbelicht is) of verhoog de strobe output tijd (als het beeld te donker is).
rolling-shutter-industrial-vision-camera
 
In de software van de industriële machine vision camera kunt u de sluitertijd instellen onder AcquisitionControl->ExposureTime​​​​​​​

set-exposure-time-industrial-vision-camera
 
Nu heeft u een werkende opstelling, waarbij de industriële machine vision camera de industriële strobe controller activeert om een LED te laten knipperen.


 

Vragen? Contacteer ons!

  Camera & Vision techniques     19-12-2023 11:57